Po jedenácti letech má Česká republika konečně aktualizovanou energetickou koncepci

Vláda ČR schválila v pondělí 18. května Aktualizaci státní energetické koncepce. Dosud byla platná koncepce z roku 2004. Ta však už nevyhovovala současnému stavu v energetické oblasti a také evropským cílům související s energeticko-klimatickým balíčkem, který počítá s nízkouhlíkovou energetikou. To, že schvalování tohoto strategického dokumentu trvalo tak dlouho, bylo způsobeno náročnou debatou o vlivu na životní prostředí. Tento dokument určuje směrování české energetiky na dalších 25 let. Počítá jednoznačně s využitím jádra.

Samozřejmě v mixu je počítáno také s obnovitelnými zdroji a uhlím.  Energetická koncepce nepočítá ve velké míře s plynem, a to také z důvodů nestability politického prostředí v Rusku a na Ukrajině. „Novou strategii vítám, je třeba adaptovat se na potřeby dnešní doby. Vidím jako pozitivní, že současný návrh přispěje k zachování pracovních míst na Vysočině. Je důležité, aby se na naplňování koncepce začalo pracovat v co nejbližší možné době,“ sdělil europoslanec Tomáš Zdechovský, který je v kontaktu se starosty z regionu v okolí Jaderné elektrárny Dukovany. Koncem loňského roku starosty pozval do Bruselu na jednání týkající se právě rozvoje jaderné energetiky. „Chtěli jsme se informovat, do jaké míry může Evropská unie zasahovat do našeho rozhodování o rozvoji jaderné energetiky. Domů jsme přijeli s tím, že je to v kompetenci naší vlády a že Evropská unie nebude klást překážky. Záleží na rozhodnutí jednotlivých států, jakou cestu si zvolí,“ informoval předseda Energoregionu 2020 Vladimír Měrka a ocenil spolupráci s europoslancem Zdechovským.

Premiér Bohuslav Sobotka i ministr financí Andrej Babiš jsou proti garanci výkupu elektřiny. Podle ministra Babiše je ČEZ strategická firma, která by měla zabezpečit výrobu energie z jádra. Model financováno výstavby nového jaderného zdroje se tedy bude muset ještě hledat. V červnu bude Vláda ČR schvalovat další strategický dokument, a to Národní akční plán jaderné energetiky.