Obce představily novou komunální techniku na údržbu veřejných prostranství a zeleně

_19S1055

Valeč  – Zahradní techniku za 3 miliony korun získaly obce sdružené v Energoregionu 2020 díky sousedství s Jadernou elektrárnou Dukovany. Své nové přírůstky a pomocníky v údržbě zeleně a veřejných prostranství představili ve čtvrtek 28. listopadu ve Valči při příležitosti konání semináře Občanské bezpečnostní komise.

„Letos se nám podařilo vyjednat s Nadací ČEZ příspěvek tři miliony korun. Je to o půl milionů více než v minulých letech, díky tomu jsme mohli uspokojit více obcí. Nesmírně si vážím soudržnosti obcí, protože na obce přichází řada jednou za tři roky. sdělil předseda Energoregionu 2020 Vladimír Měrka. Právě toto sdružení ve 20km pásmu Jaderné elektrárny Dukovany sdružuje 129 obcí, které se dělí o příspěvek Nadace ČEZ na pořízení tolik potřebné komunální techniky.

Obce si pořídily vyvětvovací pily, přívěsné vozíky a další potřebnou techniku

Zájemcům představily Služby města Náměšť nad Oslavou nově zakoupenou elektrocentrálu, křovinořezy a sekačku. Město Ivančice přivezlo ukázat například motorový zádový rosič a kombimotor s vyvětvovací pilou a plotostřihem. „Kombimotor nám velmi pomáhá při práci, protože díky němu s sebou nemusíme  nosit žebříky nebo řešit plošiny,“ pochvaluje si Marie Navrátilová, která má v Ivančicích na starosti údržbu městské zeleně. Dalším velkým pomocníkem je odstraňovač plevelů u obrubníků mezi chodníky a silnicí. Celková částka za pořízené stroje vyšla Ivančice na 101 021 Kč, dotace byla ve výši 80 817 Kč.

_19S1068

Obec Číměř peníze investovala do nákupu přívěsného vozíku. „Se zastupiteli jsme se rozhodli, že za peníze od Energoregionu 2020 pořídíme přívěsný vozík. Je bržděný, s hydraulickým sklápěčem a takovými rozměry, aby se do něj dobře vydaly lavice a stoly, které převážíme na různé akce na travnaté hřiště a také kubíková nádrž včetně příslušenství, kterou používáme na zalévání zeleně po obci i mimo ni. Pořízením vozíku odpadla zažitá praxe neustálého půjčování si soukromých vozíků po domácnostech,“ vysvětlila starostka Číměře Lenka Hůlková.

_19S1066

„Jsme rádi, že můžeme utužovat partnerství s okolními obcemi prostřednictvím podpory mnoha projektů, které se opakovaně jeví jako potřebné,“ říká ředitel JE Dukovany Miloš Štěpanovský. Podle něj je spolupráce s okolím nastavena na velice dobré úrovni a dobré vztahy se snaží elektrárna stále udržovat a neustále posilovat.


Energoregion 2020 sdružuje 129 obcí ve 20 km pásmu kolem Jaderné elektrárny Dukovany. Dotace je poskytnuta vždy jedné třetině obcí v pořadí, které bylo schváleno Radou Energoregionu v roce 2011.