Prohlášení valné hromady Energoregion 2020

_OS_2708

Region v okolí Jaderné elektrárny Dukovany dlouhodobě podporuje jadernou energetiku. Pro starosty obcí je zásadní bezpečný provoz, pozitivní socioekonomické dopady do regionu a v neposlední řadě i energetická bezpečnost státu. Proto také podporují výstavbu nového jaderného zdroje. Jsme si vědomi toho, že výstavba přinese nejen udržení, ale i posílení ekonomiky, rozvoj regionu a také toho, že nové jaderné bloky nahradí polovinu výkonu stávajících bloků, které jsou již před „důchodem“.

Pokud nebude zajištěna výstavba nového jaderného zdroje včas, nebudeme v regionu podporovat dále ani současný provoz stávajících bloků, jejichž bezpečný provoz nemůže být prodlužován do nekonečna. Na každé posunutí termínů jsme v regionu velmi citliví, dotýká se našeho pocitu bezpečí a klidného života v sousedství s tímto jedinečným energetickým zdrojem celorepublikového významu.

Valná hromada i nadále požaduje, aby Energoregion 2020 byl informován o postupu přípravy tak, jak bylo slíbeno Ministerstvem průmyslu a obchodu, a to v podobě pravidelného newsletteru distribuovaného do všech obcí pásma havarijního plánování Jaderné elektrárny Dukovany.

Valná hromada i nadále oceňuje velmi dobrou spolupráci s krajem Vysočina, Občanskou bezpečnostní komisí při JE Dukovany, Energetickým Třebíčskem a Ekoregionem 5, stejně tak jako se zástupci JE Dukovany a skupiny ČEZ při naplňování společných cílů.

Dle podpisové listiny – starostky a starostové účastni na zasedání valné hromady sdružení.

Dne 30. 7. 2021, Hrotovice

Prohlášení si můžete stáhnout ZDE.