Firmy i starostové debatovali s viceprezidentem KHNP

unnamed-3

V úterý 24. září se v Hrotovicích uskutečnil kulatý stůl Energetického Třebíčska a korejské KHNP. Starostům i zástupcům firem z regionu představili technický projekt pro výstavbu v Dukovanech a také aktivity, které v České republice organizují a dále své plány spolupráce.

Starostům, členům Energetického Třebíčska i zástupcům firem se představil nový viceprezident KHNP Sangdon Kim, který má ve své gesci zahraniční projekty a také projekt v České republice. Účastníci měli možnost se seznámit a pobavit s dalšími manažery KHNP, kteří působí v Praze. „Jsem velmi rád, že firmy i starostové mají zájem, v sále se nás sešlo přes osmdesát a debata byla velmi konstruktivní. Musíme si uvědomit, že stojíme na počátku největší investice v České republice a náš region a naše firmy se na to musí připravit. Proto pořádáme kulaté stoly, informujeme samosprávy a udržujeme kontakty s potenciálními dodavateli výstavby,“ vysvětlil předseda Energetického sdružení Vítězslav Jonáš.

Dalším tématem kulatého stolu byla spolupráce KHNP s obcemi a městy v Jižní Koreji. Věnují velkou pozornost regionům v okolí jaderných elektráren. Ostatně to dokazuje i jejich dobrovolnický program na Vysočině a jižní Moravě, který pořádají už potřetí v řadě. V dalším roce chtějí pokračovat.

Pokud vyhrají tendr, chtějí zapojit ve velkém české firmy

Sangdon Kim zdůraznil, že si je dobře vědom tradice českého průmyslu a v případě, že by tendr vyhráli, počítají s velkým zapojením nejen místních firem, ale také firem z ostatních krajů České republiky. S mnohými českými firmami jsou v kontaktu, s některými uzavřeli memoranda o spolupráci. Jsou mezi nimi i členové Energetického Třebíčska.

Na výstavbu se připravují obce i města

Do konce letošního roku lze očekávat podepsání rámcové smlouvy mezi státem a ČEZem.

Pavel Pacal, starosta Třebíče, připomněl, že stavební povolení pro nový jaderný zdroj bude vydávat třebíčský stavební úřad. „Není jednoduché vyznat se v legislativní džungli, proto úředníci procházejí školením a pečlivou přípravou, aby celý proces šel hladce,“ potvrdil starosta. Moravský Krumlov připravil nové pozemky pro rodinné domy v lokalitě Novosady a výrazně investoval do modernizace základních škol. „V současné době rekonstruujeme zámek a budou tam také prostory pro kancelářské zázemí,“ sdělil Tomáš Třetina, starosta Moravského Krumlova.

První setkání a představení KHNP v regionu se uskutečnilo v květnu 2017 v Třebíči na kulatém stole pořádaném Energetickým Třebíčskem. Třetím rokem pořádá firma v regionu dobrovolnické aktivity. Významná je také jejich podpora třebíčskému hokeji, jsou generálním partnerem SK Horácká Slavia Třebíč, přispěli Nemocnici Třebíč a také školám na nákup pomůcek.

unnamed-4

Důležité termíny pro výstavbu nových bloků v Dukovanech

  • prosinec 2019         Dokončení rámcové smlouvy a prováděcí smlouvy mezi státem, ČEZ a EDU II
  • březen 2021            Povolení k umístění od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost
  • 2021                        Zahájení výběru dodavatele.
  • prosinec 2021        Územní rozhodnutí o stavbě
  • 2029                        Stavební povolení pro nové jaderné bloky