O výstavbě nových Dukovan jednal Richard Horký a Vítězslav Jonáš s premiérem i ministrem

unnamed

U příležitosti 28. října se na Hradě sešel předseda Energetického Třebíčská Vítězslav Jonáš, Richard Horký, předseda třebíčské hospodářské komory a zároveň předseda krajské komory s premiérem Andrejem Babišem a ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem.

„Hovořili jsme o požadavku na zkrácení harmonogramu výstavby s nejzazším termínem uvedení do provozu nového bloku v Dukovanech v roce 2035,“ informuje Jonáš. Podle něj i Richarda Horkého je nešťastné, když někteří představitelé vlády a Stálého výboru pro výstavbu nových jaderných zdrojů uvádějí, že nový blok nezbytně potřebujeme do roku 2035 a zároveň říkají, že reálný termín spuštění může být až v roce 2040. V tomto duchu také poslalo v říjnu Energetické Třebíčsko dopis premiérovi, ministru Havlíčkovi a také vládnímu zmocněnci pro jádro Mílovi. V dopise žádá předseda Energetického Třebíčska o učinění takových opatření, aby termín uvedení do provozu v roce 2035 byl splněn. Je si plně vědom, že mnoho času se v minulosti propáslo a že tento mimořádný úkol lze splnit jen s mimořádnými opatřeními a maximálním nasazením všech zainteresovaných. Současné provozované jaderné bloky v Dukovanech jsou dle provozovatele a státního dozoru v dobrém technickém stavu, přesto stárnou a v roce 2035–2037 dosáhnou padesáti let provozu. Nejsou nám známy příklady z jiných států světa s provozováním těchto typů reaktorů nad tuto dobu.

„Věřil jsem a stále věřím, že právě tyto osobnosti a členové stálého jaderného výboru dokážou učinit konkrétní kroky ke zkrácení termínu přípravy,“ míní Vítězslav Jonáš.  Nakonec jejich ambicí musí být zajištění nového bloku včas, tak abychom měli dostatek elektřiny před ukončením provozu stávajících bloků a odstavení uhelných elektráren. „Doufám také, že už nikdo nepřijde s návrhem na získání času prodloužením životnosti stávajících bloků, jak to učinila bývalá ministryně Nováková,“ dodal Richard Horký.

„Jsem rád, že premiér, ministr i zmocněnec spolupracují se zástupci našeho jaderného regionu. To že si na nás udělali čas i při oslavě státního svátku je úžasné a svědčí o tom, že svůj jaderný úkol myslí vážně. Teď už nezbývá čas na sliby a plané řeči, naše budoucí energetika je ohrožena, a jen mimořádná opatření a mimořádné nasazení všech přinese úspěch. V tom jsme se nakonec shodli s premiérem i ministrem průmyslu na Hradě,“ potvrzuje Jonáš.

Eva Fruhwirtová