Obličejové ochranné štíty – nečekaná pomoc obcím 20km pásma EDU

stit2

Ing. Aleš John, předseda Občansko – bezpečnostní komise, bývalý ředitel EDU a náš zástupce  v OBK oslovil předsedu ENERGOREGION 2020 Vladimíra Měrku s nabídkou zabezpečení obličejových ochranných štítů pro obce našeho sdružení a také pro obce EKOREGION 5. Ochranné štíty zavedl do výroby a zdarma nabídl jeho syn Ing. David John z Brněnské firmy Faktum design. Nečekaná a nezištná nabídka byla samozřejmě ihned s vděkem  přijata a bezprostředně pak byl 6.4.2020  členským obcím Energoregionu2020 zaslán email s nabídkou obličejových štítů.  

S nabídkou štítů jsme oslovili  také Petru Jílkovou, předsedkyni EKOREGION 5. Celkem bylo předáno na 2200 tis. štítů, které byly rozdány dle objednávky starostů  tzv. prvosledových pracovníků v  obcích v 20 km pásmu Jaderné elektrárny Dukovany – jednalo se zejména o lékaře všech odborností a  osazenstvo jejich ordinací, nemocnice a zdravotní střediska, prodavačky a prodavače v obchodech potravin a zdrav. potřeb, drogerie a benz. stanic, obsluhy ČOV a vodáren, pracovníci domovů důchodců a sociálních zařízení, sbor dobrovolných hasičů aj. Bleskovou distribuci zajistili místopředsedové sdružení Vladimír Korek z Višňové pro okres Znojmo, Ladislav Horák z Nové vsi pro okres Brno-venkov a předseda sdružení Vladimír Měrka pro okres Třebíč a EKOREGION 5.

V náporu virové pandemie,  kdy jsme se potýkali s absolutním nedostatkem jakýchkoliv ochranných pomůcek, zapůsobila nabídka Davida Johna a následné dodání štítů jako blesk z čistého nebe a když porovnáme rychlost jejich výroby s velmi těžce se rozvíjejícím dovozem ze zahraničí, nezbývá než s úctou, obdivem a vděčností poděkovat. Doufám, že jim jednou budeme moci jejich snahu pomoci vrátit. Je zajímavé, v jakých všech oblastech můžeme v rámci našeho sdružení spolupracovat a jak   důležitým organismem ENERGOREGION 2020 je i v takových dobách, jako je vyhlášený stav nouze.

Vladimír Měrka

stit1

Ochranný obličejový štít vyvinutý firmou Ing. Davida Johna – Faktum Design

stit2

Ing. David John předává v Náměšti nad Oslavou kompletní dodávku štítů pro ENERGOREGION 2020 a EKOREGION 5.