Rada Energoregionu 2020

20240731_094205

Zástupci rady projednali z pohledu budoucího vývoje několik bodů, které se týkaly více témat. Jedním z nich je podpora obcí v pásmu JE Dukovany Nadací ČEZ.

Dalším velmi podstatným tématem byly zpracovávané výstupy proběhlé socioekonomické studie, která mapují předpokládané dopady stavby JE Dukovany. Zástupci jednotlivých členských obcí a měst rady se shodli na nutnosti garancí pro své občany zdrojů pitné vody, kapacit čistíren odpadních vod, všeobecné bezpečnosti, zajištění zdravotnické péče, odpovídajícího stupně a bezpečnosti dopravy, nejen materiálních možností podpory školství,  možností výstavby apod. Stavba JE bude v době realizace měnit regiony v mnoha oblastech. Velmi podstatným bodem byl podíl zájmu a vykonané práce pro podporu regionů z pohledu jednotlivých krajů v rámci příprav na výstavbu nového či nových bloků JE Dukovany preferovaným dodavatelem pro tento strategicky důležitý projekt, kterým je Korea Hydro & Nuclear Power Company (KHNP).

Významnou oblastí je i všeobecná spolupráce na rozvoji regionu mezi Jihomoravským krajem, krajem Vysočina, KHNP a ČEZ.

Nejen nostalgickou vzpomínkou byl i senátní návrh zákona z roku 2009 o rozpočtovém určení výnosů některých daní územním samosprávným celkům a některým státním fondům.

Toto jednání rady navazovalo na předchozí zasedání, které se uskutečnilo dne 14. 5. 2024 v Náměšti nad Oslavou. Jejím velmi tématy byla rovněž podpora Nadací ČEZ. Stejně jako ve Višňovém byla potvrzena další spolupráce se zástupci Energetického Třebíčska a Ekoregionu 5. Podstatným tématem bylo i nadcházející zasedání s hejtmanem a zástupci vedení Jihomoravského kraje, které se uskutečnilo 27. 5. 2024 v Ivančicích. Neméně podstatným byla v tom čase připravovaná socioekonomická studie možných dopadů a výběr dodavatele JE Dukovany.

Vladimír Korek