Energoregion 2020 podepsal dohodu o spolupráci s Energetickým Třebíčskem

Třebíč – Ve středu 25. března slavnostně podepsalo sdružení Energetické Třebíčsko a Energoregion 2020 dohodu o spolupráci při řešení budoucnosti regionu v souvislosti s výstavbou 5. bloku v Jaderné elektrárně Dukovany. Stalo se tak před sto šedesáti účastníky třebíčské konference s názvem Umíme postavit 5. blok v Dukovanech včas?

„Postoj regionu je jednoznačný.  Podporujeme výstavbu 5. bloku, veřejnost je na stavbu připravena a důrazně žádáme jasné rozhodnutí o budoucnosti nejen Jaderné elektrárny Dukovany, ale také našeho regionu. Dohoda o spolupráci je dalším podpořením společných sil,“ sdělil po podpisu Vítězslav Jonáš a dodal, že tlak na českou vládu se bude z regionu stupňovat.

„Energetické Třebíčsko nyní zastupuje téměř sto tisíc lidí z regionu. Nejedná se jen o obce v Kraji Vysočina, ale také v Jihomoravském kraji.  Potřebujeme zástupce, který je technicky i legislativně znalý a který bude slyšet, tím Energetické Třebíčsko v zastoupení Vítězslava Jonáše je,“ vysvětlil důvody podpisu předseda Energoregionu Vladimír Měrka.

K podpisu se přidaly i nejbližší obce u elektrárny – Ekoregion 5
Dohodu o spolupráci s Energetickým Třebíčskem podepsalo také sdružení Ekoregion 5.  „Moc dobře si totiž uvědomujeme, že nyní se jedná o budoucnost našeho regionu. A přesto, že se v Praze snažíme vysvětlovat, připravujeme argumenty, zaznívají různá memoranda, postupně zvyšujeme tlak i formou těchto setkání a vyjádření, stále to vypadá tak, že se Praha s námi nechce bavit. Vše se oddaluje a tím se vytváří nejistota, která může přerůst ve vážnou obavu. Výstavba 5. bloku je důležitá nejen pro náš region, ale pro celou Českou republiku. Rozhodnutí o novém jaderném zdroji podpoří zájem odborníků o tuto lokalitu, udržíme zaměstnanost a zamezíme velkým sociálním problémům,“ shrnula důvody spolupráce Petra Jílková, předsedkyně Ekoregionu 5 a starostka Rešic.

Energoregion 2020 je dobrovolné sdružení obcí ve 20 km pásmu Jaderné elektrárny Dukovany a jeho hlavním smyslem je hájit zájmy obyvatel regionu ve vztahu k jaderné energetice.

Sdružení Energetické Třebíčsko
Sdružení vzniklo v roce 2013, zakládajícími členy jsou Rouchovany, Dukovany, Třebíč, Střední průmyslová škola Třebíč a Okresní hospodářská komora Třebíč. Předsedou je Vítězslav Jonáš.  Úkolem sdružení je přispívat k jednoznačnému definování perspektivy dalšího provozu a rozvoje Jaderné elektrárny Dukovany a podporovat výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. V současné době má sdružení dvacet tři členů. Předsedou je Vítězslav Jonáš.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>